A ClujEst vizuális kutatópont megnyitója alkalmából november 20-án, 19 órától bemutatjuk:
Gábor Lali: O MIRAJI LE HROMANE BUTIENGA - A cigány rezek ragyogása
címû kiállítását.


A kiállításon Gábor Lalinak azok a hagyományos cigány kézmûvességgel készített réztárgyai szerepelnek, amelyek mindennapi tárgyakra utalnak, és a cigány identitás kifejezõi és hordozói.
A kiállításhoz kapcsolódó füzetben Tamás Gáspár Miklós (Hej, cigány!) és Székely Sebestyén György (A cigány rezek ragyogása - Gábor Lali tárgyairól) írásai olvashatóak.

Gábor Lali önmagáról: Nagyvárad mellett születtem, Hévjó-Május 1 helységben, 1968-ban, március 1-jén. A Duloaie családnál laktunk bérben. Ide érkezett édesapám Maros megyébõl, Karácsonyfalváról.
Üstkészítõ és bádogos cigány vagyok. Ismerem azt a régi hegesztési technikát, amely egy színesfém por [COLISI] olvasztását alkalmazza, amelyet addig forgatunk, amíg lehûl, és ezt követõen helyezzük arra a helyre, ahol szükségünk van rá, és aztán addig melegítjük, amíg a por megolvad.
Statisztaként játszottam Lucian Pintilie "Túl késõ" [Prea târziu, eredetileg: A Mennyország kapuja] címû filmjében, Petrozsényban, egy bányában.
A "Bahrtalo!" Film fõszereplõje voltam [Lakatos Róbert, 2008].
François Bréda könyvet írt rólam "Lali lakomái" címen, amely 2008-ban jelent meg.
Cigány nyelvet, a gábor cigányok irodalmi nyelvét [tetõnyelv] tanítok tanároknak, egyetemistáknak és mindazoknak, akiket érdekel, természetesen ingyen.
A mi kiállításunkról, amely mindazoké is, akik eljönnek megnézni, azt merem mondani, hogy több szempontból is unikátum, ugyanis annak ellenére jön létre, hogy sokan krónikusan rasszisták, elõítéletesek és gúnyot ûznek a cigányokból, pedig nem is tudják, milyen nehéz cigánynak lenni. Azonban, ahogy a közmondás mondja: tévedni emberi dolog, de én azt mondom, szeretni cigány dolog.

A ClujEst vizuális kutatópont célja a romániai kortárs mûvészet és a vizuális kultúra különféle jelenségeit dokumentálni, arhiválni, kutatni, kiállításokon és kiadványokban bemutatni.
Tevékenységeink figyelembe veszik a mûvészet és a vizuális kultúra szociális szerepét.
Az Ecsetgyár független kulturális központ keretében azt a szerepet kívánja vállalni, hogy a romániai - és ezen belül elsõsorban a kolozsvári - kortárs mûvészeti élet információs hátterét biztosítsa.

------------------------
Infó: Székely Sebestyén György
sebo_sz@yahoo.com
Tel: 0745-480-619
A ClujEst a Quadro Galéria társtulajdonosainak a kezdeményezése.